kinderalimentatie bij een scheiding | Postma | Hilversum

Wat is kinderalimentatie bij scheiding?

Kinderalimentatie na echtscheiding  is een bijdrage die een ouder betaalt voor het levensonderhoud van het kind na echtscheiding of scheiding na samenwoning. Iedereen die het wettelijke ouderlijk gezag over zijn of haar kind heeft is wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en voor de kosten die het kind met zich meebrengt tijdens het huwelijk of samenwonen en ook na samenwonen. Wanneer men gaat scheiden heten deze kosten kinderalimentatie.

Tot welke leeftijd betaalt men kinderalimentatie?

Tot het 21e jaar is men verplicht kinderalimentatie te betalen. Wanneer het kind vanaf het 18e jaar over inkomsten beschikt dan kan dit gevolgen hebben op de hoogte van de kinderalimentatie.

Co-ouderschap en kinderalimentatie?

Co-ouderschap betekent collega ouderschap wat inhoud dat ouders zowel de zorg als de kosten voor hun kind of kinderen gelijkwaardig verdelen. Het is de bedoeling dat de kinderen ongeveer dezelfde welstand bij beide ouders genieten. Indien het inkomen behoorlijk verschilt kan er alsnog kinderalimentatie en of partneralimentatie betaald worden zodat het verschil verdeeld wordt. Wanneer beide ouders ieder een kind op hun adres inschrijven komen zij beiden in aanmerking voor belastingvoordelen (afhankelijk van het inkomen).

Kinderalimentatie en schuldsanering

Kinderalimentatie gaat voor schulden. Wanneer men een schuldsaneringsregeling heeft dan heeft dit gevolgen voor de draagkracht van de alimentatieplichtige, deze daalt. Het kan voorkomen dat de kinderalimentatie op nul gesteld wordt in het zogenaamde nihilbeding. Hiervoor moet er een verzoek tot nihilstelling van de kinderalimentatie bij de rechtbank worden ingediend. De alimentatieverplichting blijft bestaan.

Kinderalimentatieberekeningen na scheiding

De kinderalimentatie en partneralimentatieberekeningen die Mireille Postma maakt doet ze aan de hand van de normen die de Rechtbank hanteert. Deze zijn gebaseerd op de TREMA Normen. De Trema-normen worden door Rechtbank gebruikt om alimentatie uit te rekenen.


Op zoek naar een Professionele gecertificeerde Pro-Deo Echtscheidingsmediator of een EFT-Relatietherapeut? Neem dan contact op met Mireille Postma en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. U legt uw situatie aan Mireille voor en bepaalt samen in overleg een passend traject.

Bel 06 – 20 20 37 79. Mailen kan ook naar info@mireillepostma.nl. Mireille neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.

keurmerken van scheidingsexpert Postma | Hilversum